Rastline

Pregled območja in popis rastlin je potekal v okolici trase učne poti - od središča vasi Slap do Turistične kmetije Majerija in v bližnjem območju potoka Dragonc. Inventarizacijo in opis rastlin, ki jih predstavljamo v širši obliki tudi na spletni strani, je pripravil Dario Cortese, samostojni publicist, poznavalec užitnih divjih rastlin ter avtor številnih knjig na temo divje hrane.

Prehranski in zdravilni pomen

Užitne divje rastline izstopajo po vsebnosti rudnin, vitaminov, antioksidantov in drugih bioaktivnih snovi, ki jih v povprečju vsebujejo tri do štirikrat več kot gojene rastline. Imajo krepčilen učinek na telo ter pomagajo izravnati prehranska neravnovesja, ki nastanejo zaradi ''civilizirane'' hrane – osiromašene zaradi intenzivnega gojenja in predelave. Omogočajo boljše počutje, po potrebi jih lahko uporabljamo za zdravilne namene, odvisno od njihove zdravilne učinkovitosti. So ''super divja hrana'', ki bistveno obogati vsakdanji jedilnik. Plodovi, semena in podzemni deli so tudi vir sladkorjev, škroba, maščob in beljakovin.

Ozkolistni trpotec

Plantago lanceolata

Vsi trpotci so užitni. Ob poti rasteta še drugi najpogostejši vrsti – veliki trpotec (P. major) in srednji trpotec (P. media). Obe sta enako uporabni. Vsi trpotci, predvsem tisti suličaste oblike, imajo aromo po gobah. Ta še posebej izstopa pri popkih. Najbolj okusni so...

Ozkolistni trpotec

Plantago lanceolata

Vsi trpotci so užitni. Ob poti rasteta še drugi najpogostejši vrsti – veliki trpotec (P. major) in srednji trpotec (P. media). Obe sta enako uporabni. Vsi trpotci, predvsem tisti suličaste oblike, imajo aromo po gobah. Ta še posebej izstopa pri popkih. Najbolj okusni so praženi z jajci, kuhani v juhi ali rižoti. 

Uporabni deli rastline: listi, popki, semena.

Uporaba: solate, namazi, juhe, jajčne jedi, rižote.

Topolistna kislica

Rumex obtusifolius

Vse kislice – pri nas jih je več kot 20 vrst – so užitne, so pa nekatere bolj okusne od drugih. Po prijetnem okusu in uporabnosti izstopa navadna kislica (R. acetosa), ki je zelo primerna za solate, juhe in omake. Topolistna kislica je bolj trpka, skoraj nič kisla in po uporabi podobna...

Topolistna kislica

Rumex obtusifolius

Vse kislice – pri nas jih je več kot 20 vrst – so užitne, so pa nekatere bolj okusne od drugih. Po prijetnem okusu in uporabnosti izstopa navadna kislica (R. acetosa), ki je zelo primerna za solate, juhe in omake. Topolistna kislica je bolj trpka, skoraj nič kisla in po uporabi podobna blitvi. Uporabljamo le zelo mlade liste, ki jih pred pripravo blanširamo ali prekuhamo. Ob poti raste tudi kodrastolistna kislica (R. crispus).

Uporabni deli rastline: listi.

Uporaba: solate, dušene jedi s krompirjem, kot špinača.

Lisasta mrtva kopriva

Lamium maculatum

Koprivam podobna rastlina, ki ob dotiku ne povzroči pekočega občutka, kar je botrovalo njenemu imenu. Vse mrtve koprive so užitne, vendar manj okusne kot koprive. Uporabni so predvsem mladi listi in poganjki, pozneje je rastlina bolj grenka in dobi izrazit okus po zemlji. Cvetovi so primerni za...

Lisasta mrtva kopriva

Lamium maculatum

Koprivam podobna rastlina, ki ob dotiku ne povzroči pekočega občutka, kar je botrovalo njenemu imenu. Vse mrtve koprive so užitne, vendar manj okusne kot koprive. Uporabni so predvsem mladi listi in poganjki, pozneje je rastlina bolj grenka in dobi izrazit okus po zemlji. Cvetovi so primerni za okraševanje jedi. Ob poti rasteta še enako uporabni njivska mrtva kopriva (L. amplexicaule) in škrlatnordeča mrtva kopriva (L. purpureum).

Uporabni deli rastline: listi, poganjki, cvetovi.

Uporaba: solate, juhe, omake, namazi.

Gozdni slezenovec

Malva sylvestris

Kljub imenu raste na travnikih, kjer ga spoznamo po številnih pritličnih krpatih listih in rožnatih cvetovih na pokončnih ali poleglih steblih. Listi so blagega okusa in najbolj uporabni za solate. Uporabni deli rastline: listi, cvetovi. Uporaba: solate, juhe, kot špinača.

Gozdni slezenovec

Malva sylvestris

Kljub imenu raste na travnikih, kjer ga spoznamo po številnih pritličnih krpatih listih in rožnatih cvetovih na pokončnih ali poleglih steblih. Listi so blagega okusa in najbolj uporabni za solate.

Uporabni deli rastline: listi, cvetovi.

Uporaba: solate, juhe, kot špinača.

Tankolistni dvoredec

Diplotaxis tenuifolia

''Divja rukola'' ni nič drugega kot njen samonikli sorodnik, ki je najpogostejši v toplejših primorskih krajih. Listi so podobni listom rukvice, za razliko od njenih belkastih cvetov pa cveti rumeno. Je bistveno bolj izrazitega okusa kot gojena sorodnica. Zelo podoben...

Tankolistni dvoredec

Diplotaxis tenuifolia

''Divja rukola'' ni nič drugega kot njen samonikli sorodnik, ki je najpogostejši v toplejših primorskih krajih. Listi so podobni listom rukvice, za razliko od njenih belkastih cvetov pa cveti rumeno. Je bistveno bolj izrazitega okusa kot gojena sorodnica. Zelo podoben in enako uporaben je obzidni dvoredec (D. muralis). 

Uporabni deli rastline: listi, poganjki, cvetovi.

Uporaba: solate, namazi, frtalje.

Česnovka

Alliaria petiolata

Spoznamo jo po trikotastih, grobo nazobčanih listih z rahlo grenkim okusom, podobnim redkvi in repi, ki sta njeni gojeni sorodnici. Zraven je še blaga česnova nota, po kateri je dobila ime. Cveti belo. Uporabni deli rastline: listi, poganjki. Uporaba: solate, namazi, frtalje.

Česnovka

Alliaria petiolata

Spoznamo jo po trikotastih, grobo nazobčanih listih z rahlo grenkim okusom, podobnim redkvi in repi, ki sta njeni gojeni sorodnici. Zraven je še blaga česnova nota, po kateri je dobila ime. Cveti belo.

Uporabni deli rastline: listi, poganjki.

Uporaba: solate, namazi, frtalje.

Velika kopriva

Urtica dioica

Super (divja) hrana! Kopriva je prehransko najmočnejša znana rastlina, ki raste skoraj povsod, je okusna in jo nabiramo vse leto. Privoščimo si jo! Izstopa po vsebnosti rudnin in celo beljakovin, pripravimo jo lahko na raznovrstne načine. Posušeno in zmleto v prah – po...

Velika kopriva

Urtica dioica

Super (divja) hrana! Kopriva je prehransko najmočnejša znana rastlina, ki raste skoraj povsod, je okusna in jo nabiramo vse leto. Privoščimo si jo! Izstopa po vsebnosti rudnin in celo beljakovin, pripravimo jo lahko na raznovrstne načine. Posušeno in zmleto v prah – po žličko do dve naenkrat – dodajamo kateri koli jedi kot krepak rudninski dodatek. Podobna, le manjše rasti, je mala kopriva (U. urens), ki je enako uporabna.  

Uporabni deli rastline: listi, poganjki.

Uporaba: dušena, pražena, solate, juhe, enolončnice, kot špinača, zelenjavni zavitki, zeliščni čaj.

Pokalica

Silene vulgaris

Pri nas raste več podvrst te rastline, ki slovi kot odlična in priznana divja zelenjava, npr. za frtalje in rižote. Mladi listi so sočni, s prijetnim okusom po mladem grahu. Mehurjasto napihnjena čaša ob veščem udarcu nanjo rahlo poči – tako je nastalo ime rastline. Uporabni...

Pokalica

Silene vulgaris

Pri nas raste več podvrst te rastline, ki slovi kot odlična in priznana divja zelenjava, npr. za frtalje in rižote. Mladi listi so sočni, s prijetnim okusom po mladem grahu. Mehurjasto napihnjena čaša ob veščem udarcu nanjo rahlo poči – tako je nastalo ime rastline.

Uporabni deli rastline: listi, popki, cvetovi.

Uporaba: solate, frtalje, rižota, pražena, dušena.

Njivska meta

Mentha arvensis

Vse divje vrste met in sorodnih aromatičnih rastlin so užitne ter podobno uporabne za začinjanje jedi in odišavljanje pijač. Vsaka ima drugačen vonj; njivska meta je med blažje aromatičnimi. Je pogost plevel po njivah in vrtovih. Ob poti raste še dolgolistna meta (M. longifolia),...

Njivska meta

Mentha arvensis

Vse divje vrste met in sorodnih aromatičnih rastlin so užitne ter podobno uporabne za začinjanje jedi in odišavljanje pijač. Vsaka ima drugačen vonj; njivska meta je med blažje aromatičnimi. Je pogost plevel po njivah in vrtovih. Ob poti raste še dolgolistna meta (M. longifolia), ki je višje rasti in ima močnejši vonj. 

Uporabni deli rastline: listi, poganjki.

Uporaba: solate, juhe, enolončnice, frtalje, namazi, zeliščni čaji, sirup, pecivo, namočena v žganju.

Bršljanasta grenkuljica

Glechoma hederacea

Nizka travniška rastlina ima rada tudi gozdne robove. Kot se za sorodnico mete spodobi, je izrazito, vendar drugače aromatična. Za razliko od nje je primerna tudi za samostojne zelenjavne jedi in za začinjanje juh, tudi goveje.  Uporabni deli rastline: listi, poganjki. Uporaba: solate,...

Bršljanasta grenkuljica

Glechoma hederacea

Nizka travniška rastlina ima rada tudi gozdne robove. Kot se za sorodnico mete spodobi, je izrazito, vendar drugače aromatična. Za razliko od nje je primerna tudi za samostojne zelenjavne jedi in za začinjanje juh, tudi goveje. 

Uporabni deli rastline: listi, poganjki.

Uporaba: solate, juhe, enolončnice, frtalje, namazi, zeliščni čaji, sirup, namočena v žganju.

Braunejev čober

Calamintha einseleana

Meti podobna in po svoje dišeča nadvse aromatična rastlina ima najraje sončna, suha rastišča. Po aromatičnosti spada v sam vrh divjih začimbnic. Primerna je za pripravo pijač ter aromatiziranje sladkih jedi.  Uporabni deli rastline: listi, poganjki. Uporaba: začimbna...

Braunejev čober

Calamintha einseleana

Meti podobna in po svoje dišeča nadvse aromatična rastlina ima najraje sončna, suha rastišča. Po aromatičnosti spada v sam vrh divjih začimbnic. Primerna je za pripravo pijač ter aromatiziranje sladkih jedi. 

Uporabni deli rastline: listi, poganjki.

Uporaba: začimbna rastlina, frtalje, namazi, zeliščni čaji, sirup, pecivo, namočen v žganju.

Črna detelja

Trifolium pratense

Pri nas uspeva več kot 40 vrst detelj. Vsi deli vseh detelj so užitni, niso pa vse enako okusne – nekatere so trpke in grenke. Ta vrsta je med okusnejšimi in najpogostejšimi. Kljub imenu cveti rožnato, se pa socvetja po odcvetu obarvajo rjavočrnikasto. Nabiramo jo lahko skoraj...

Črna detelja

Trifolium pratense

Pri nas uspeva več kot 40 vrst detelj. Vsi deli vseh detelj so užitni, niso pa vse enako okusne – nekatere so trpke in grenke. Ta vrsta je med okusnejšimi in najpogostejšimi. Kljub imenu cveti rožnato, se pa socvetja po odcvetu obarvajo rjavočrnikasto. Nabiramo jo lahko skoraj vse leto. Socvetja so privlačen in užiten okras jedi.

Uporabni deli rastline: listi, poganjki.

Uporaba: solate, juhe, dušena, pražena, cvetovi za okras.

Breskova dresen

Polygonum persicaria

Listi te k tlom prilegle rastline so zelo podobni listom breskve, ponavadi s temnejšo pego na sredini. Kot večina plevelov je tudi to užitna rastlina z manj divjim okusom kot druge divje rastline. Enako uporabne so tudi sorodne vrste, več kot 10 jih je. Izmed njih ob poti raste ptičja dresen...

Breskova dresen

Polygonum persicaria

Listi te k tlom prilegle rastline so zelo podobni listom breskve, ponavadi s temnejšo pego na sredini. Kot večina plevelov je tudi to užitna rastlina z manj divjim okusom kot druge divje rastline. Enako uporabne so tudi sorodne vrste, več kot 10 jih je. Izmed njih ob poti raste ptičja dresen (P. aviculare), ki ima manjše liste. 

Uporabni deli rastline: listi, poganjki.

Uporaba: solate, dušena, pražena, juhe, enolončnice.

Bela metlika

Chenopodium album

Ena najpogostejših plevelnih rastlin je obenem odlična zelenjava. Zanjo so značilni belkasto poprhnjeni mladi listi, po katerih je dobila ime. Za razliko od večine užitnih divjih rastlin je blagega okusa ter primerna za osnovo jedi. Enako uporabnih je več kot 10 sorodnih in podobnih vrst...

Bela metlika

Chenopodium album

Ena najpogostejših plevelnih rastlin je obenem odlična zelenjava. Zanjo so značilni belkasto poprhnjeni mladi listi, po katerih je dobila ime. Za razliko od večine užitnih divjih rastlin je blagega okusa ter primerna za osnovo jedi. Enako uporabnih je več kot 10 sorodnih in podobnih vrst metlik. Užitna so tudi semena. 

Uporabni deli rastline: listi, poganjki.

Uporaba: solate, dušena, pražena, juhe, enolončnice.

Topinambur

Helianthus tuberosus

Sorodnik sončnice je prišel k nam iz Severne Amerike, sprva kot okrasna rastlina. Razrašča se na široko, predvsem ga najdemo ob rekah. Mladi listi imajo podoben okus kot korenike, z razvojem pa hitro postanejo grenki. Najbolj uporabne so hrustljave korenike, ki so užitne tudi...

Topinambur

Helianthus tuberosus

Sorodnik sončnice je prišel k nam iz Severne Amerike, sprva kot okrasna rastlina. Razrašča se na široko, predvsem ga najdemo ob rekah. Mladi listi imajo podoben okus kot korenike, z razvojem pa hitro postanejo grenki. Najbolj uporabne so hrustljave korenike, ki so užitne tudi surove.

Uporabni deli rastline: listi, korenike.

Uporaba: solate, kuhane in pečene korenike.

Bodeča lobodika

Ruscus aculeatus

Močno bodeča trajna rastlina je pogosta v toplejših krajih. Spomladi iz tal sredi nizkega bodičevja in ob njem odženejo vijolično nadahnjeni goli poganjki s čopkom nastavkov stranskih poganjkov na vrhu. Nabiramo jo v najzgodnejšem razvojnem stadiju, podobno kot šparglje,...

Bodeča lobodika

Ruscus aculeatus

Močno bodeča trajna rastlina je pogosta v toplejših krajih. Spomladi iz tal sredi nizkega bodičevja in ob njem odženejo vijolično nadahnjeni goli poganjki s čopkom nastavkov stranskih poganjkov na vrhu. Nabiramo jo v najzgodnejšem razvojnem stadiju, podobno kot šparglje, tudi uporabna je enako, le bolj grenka. Rastlina je zavarovana, vendar ima poseben status, saj ni ogrožena in jo lahko brezskrbno nabiramo za prehrano.

Uporabni deli rastline: poganjki.

Uporaba: frtalje, rižote, juhe, vloženi v kis.

Čemaž

Allium ursinum

Lahko razpoznavna rastlina z vonjem, podobnim česnu. V tleh ima podolgovato čebulico, iz katere vsako pomlad odženeta po dva suličasta pecljata lista. Ponavadi prekriva večje površine, rad ima vlažna rastišča ob rekah in potokih. Listi so mehki na otip, na zgornji strani svetleči,...

Čemaž

Allium ursinum

Lahko razpoznavna rastlina z vonjem, podobnim česnu. V tleh ima podolgovato čebulico, iz katere vsako pomlad odženeta po dva suličasta pecljata lista. Ponavadi prekriva večje površine, rad ima vlažna rastišča ob rekah in potokih. Listi so mehki na otip, na zgornji strani svetleči, na spodnji pa nesvetleči. Popki, stebelca in socvetja so enako uporabni, predvsem popki s stebli vred so odlični vloženi v kis.

Uporabni deli rastline: listi, popki, cvetovi.

Uporaba: solate, namazi, juhe, kot špinača, zelenjavni zavitki, vloženi v olju, v kisu.

Divja vijolica

Viola tricolor

Pri nas raste več kot 20 vrst vijolic, ki so užitne tako kot njihove gojene sorodnice mačehe. Cvetovi vijolic so kljub imenu tudi drugih barv; divja vijolica ima ponavadi tribarvne cvetove in je pogosta na travnikih in na vrtovih, na katerih igra vlogo okrasnega in okusnega plevela. Uporabni deli...

Divja vijolica

Viola tricolor

Pri nas raste več kot 20 vrst vijolic, ki so užitne tako kot njihove gojene sorodnice mačehe. Cvetovi vijolic so kljub imenu tudi drugih barv; divja vijolica ima ponavadi tribarvne cvetove in je pogosta na travnikih in na vrtovih, na katerih igra vlogo okrasnega in okusnega plevela.

Uporabni deli rastline: listi, cvetovi.

Uporaba: solate, cvetovi za okras.

Rumeni dren

Cornus mas

Poleg splošno znanih in okusnih divjih plodov so tudi drnulje odlično divje sadje, samo zrele naj bodo, sicer so kisle in trpke. Zato jih bolj pobiramo (ko odpadejo na tla) kot nabiramo (z vej). V slednjem primeru jih pustimo vsaj nekaj dni na hladnem, da se zmehčajo ter postanejo sladke. ...

Rumeni dren

Cornus mas

Poleg splošno znanih in okusnih divjih plodov so tudi drnulje odlično divje sadje, samo zrele naj bodo, sicer so kisle in trpke. Zato jih bolj pobiramo (ko odpadejo na tla) kot nabiramo (z vej). V slednjem primeru jih pustimo vsaj nekaj dni na hladnem, da se zmehčajo ter postanejo sladke. 

Uporabni deli rastline: plodovi.

Uporaba: kompoti, marmelade, sok, sirup, sadni čaj, sadno vino.

Črni bezeg

Sambucus nigra

Na krepko raščenem grmu ali drevescu zorijo nič manj kot ''superdivji'' plodovi, bogati z rudninami, antioksidanti in drugimi snovmi. Prehransko nadvse krepki in zdravilni plodovi so pogojno užitni – surovi povzročajo slabost in bruhanje, toplotno obdelani pa so povsem...

Črni bezeg

Sambucus nigra

Na krepko raščenem grmu ali drevescu zorijo nič manj kot ''superdivji'' plodovi, bogati z rudninami, antioksidanti in drugimi snovmi. Prehransko nadvse krepki in zdravilni plodovi so pogojno užitni – surovi povzročajo slabost in bruhanje, toplotno obdelani pa so povsem užitni. Za prehrano uporabljamo tudi dišeča socvetja. 

Uporabni deli rastline: plodovi, cvetovi.

Uporaba: kompoti, marmelade, sok, sirup, sadni čaj, sadno vino, šabesa (cvetovi).

Robide

Rubus spp.

Pri nas je več kot 40 vrst robid in vse so enako uporabne, tako plodovi kot mladi listi. Slednji so odlični kot osnova za domače čajne mešanice. Okus plodov je odvisen od vrste, nekateri so le sladkobni, drugi prijetno aromatični, vendar vsi užitni.  Uporabni deli rastline: listi,...

Robide

Rubus spp.

Pri nas je več kot 40 vrst robid in vse so enako uporabne, tako plodovi kot mladi listi. Slednji so odlični kot osnova za domače čajne mešanice. Okus plodov je odvisen od vrste, nekateri so le sladkobni, drugi prijetno aromatični, vendar vsi užitni. 

Uporabni deli rastline: listi, plodovi.

Uporaba: marmelade, sok, sirup, sadni čaj, sadno vino, čaj (listi).

Črni trn

Prunus spinosa

Trnulje so podobne majhnim kroglastim slivam in so primerne predvsem za predelavo, saj so surove, čeprav jih večkrat dobi slana, so še vedno trpke in kisle. V manjših količinah so za aromatiziranje jedi primerni tudi cvetovi. Uporabni deli rastline: cvetovi, plodovi. Uporaba: čaj...

Črni trn

Prunus spinosa

Trnulje so podobne majhnim kroglastim slivam in so primerne predvsem za predelavo, saj so surove, čeprav jih večkrat dobi slana, so še vedno trpke in kisle. V manjših količinah so za aromatiziranje jedi primerni tudi cvetovi.

Uporabni deli rastline: cvetovi, plodovi.

Uporaba: čaj (cvetovi), marmelade, sok, sirup, sadni čaj, sadno vino, vloženi v kis (plodovi).

Lipa, Lipovec

Tilia platyphyllos, T.ilia cordata

Odlični solatni drevesi. Povsem mladi, še svetleči listi so odlični za pripravo solat. So zelo blagega okusa in primerni kot solatna osnova. Tudi jedrca semen so užitna. Uporabimo jih podobno kot makova ali sončnična semena. Uporabni deli rastline: listi, popki, semena. Uporaba: solate.

Lipa, Lipovec

Tilia platyphyllos, T.ilia cordata

Odlični solatni drevesi. Povsem mladi, še svetleči listi so odlični za pripravo solat. So zelo blagega okusa in primerni kot solatna osnova. Tudi jedrca semen so užitna. Uporabimo jih podobno kot makova ali sončnična semena.

Uporabni deli rastline: listi, popki, semena.

Uporaba: solate.